gaziantep escort
Bugun...



Kadın çiftçilerden yerli patates hasadı

Niğde'de Patates Araştırma Enstitüsü ile Gıda, Tarım ve  Hayvancılık İl Müdürlüğü iş birliğiyle uygulanan "Kadın Elinde Yerli Patates"  projesi kapsamında eğitim alan kadın çiftçiler, toprakla buluşturdukları yerli  tohumdan elde ettikleri patatesin hasadını yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 17-10-2017 14:27

Kadın çiftçilerden yerli patates hasadı

Alay beldesi yerli patates çeşitleri demonstrasyon alanındaki tarlada  düzenlenen etkinlikte, 8 yerli patates çeşidi hasat edildi.

Patates Araştırma Enstitüsü Müdürü Uğur Pırlak, patates tohumunda dışa  bağımlılıktan kurtulmak ve bu konuda bir üs haline gelmek istediklerini söyledi.

2015 yılından beri yürüttükleri çalışmaların sonucunda 8 yerli patates  çeşidini Türk tarımına kazandırdıklarını dile getiren Pırlak, şöyle devam etti:

"Bu çeşitlerimizin üreticilerimiz ve kamuoyuyla paylaşılması amacıyla  ıslah çalışmalarının yanında eğitim faaliyetleri de yürütüyoruz. Bu kapsamda  'Kadın Elinde Yerli Patates' projesini uyguladık. Patates üretimi yapılan köy ve  kasabalardaki kadın çiftçilerimizi 2 hafta süreyle Enstitümüzde ağırladık. Onlara  patates yetiştiriciliği, hastalık ve zararları, tohumluk üretim sistemi, hasat ve  depolama konularında eğitim verdik."

Kadın çiftçiler vasıtasıyla yerli çeşitleri tanıtmak istediklerini  belirten Pırlak, "Bu yıl bölgenin lider kadın çiftçilerine yerli patates  çeşitlerini vererek, toprakla buluşmasını sağladık. Bizim en büyük amacımız,  kadın çiftçilerimiz vasıtasıyla hem yerli patateslerin performanslarını görmek  hem de yerli çeşitlerimizi bu vesileyle tanıtmak. Kamuoyundan çok güzel tepkiler  aldık." dedi.

Çiftçi Naciye Erol da yerli patates tohumlarının ithallerine göre daha  verimli olduğunu ifade etti.

Erol, "Deneme için Enstitümüz bize yerli tohum verdi. İlk yerli tohumu  tarlamıza ektik. Tohumlarımızın verimi çok güzel, ithal tohumlardan daha güzel.  İthal tohumlardan elde edilen patatesten sadece kızartma yapılırken, yerli  tohumdan elde edilen patatesten yemeklik de yapabiliyoruz. Hepsi çok güzel, çok  kaliteli."  diye konuştu.

Çiftçi Sevda Erol da yerli patates tohumlarından iyi ürün aldıklarını  belirterek, kendilerine bu olanağı sağlayan Enstitü yetkililerine teşekkür etti.

Etkinlik sonunda kadın çiftçilere plaket verildi.




Kaynak: www.milliyet.com

Bu haber 157 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
YAZARLAR
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
HAVA DURUMU
HABER ARA
resmi ilanlar
Henüz anket oluşturulmamış.
NAMAZ VAKİTLERİ
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI